iPad tip van de week:TED

Een nieuwe rubriek dient zich aan op onze website: “ipadtip van de week.”
Het is de bedoeling om jullie elke vrijdag een nieuwe app voor te stellen die bijzonder handig is voor het gebruik op een iPad in het onderwijs. Deze rubriek moet ook dienen als bewijs dat we als school veel verder kijken dan het ‘gadgetgehalte’ dat het toestel voor veel mensen nog steeds inhoudt.20130207-105327.jpg
Deze week is de app TED aan de beurt. Sinds 1984 vindt de jaarlijkse TED-conferentie plaats. Bekende en minder bekende mensen worden tijdens een vierdaagse samenkomst uitgenodigd om gedurende 18 minuten de ‘speech van hun leven’ te geven. Wikipedia vertelt:

De inhoud van de lezingen bevat geen zware theoretische kost, maar wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de leefwereld van wilde dieren, toepassingen van crowdsourcing en andere ontwikkelingen op internet, vernieuwende technologie op diverse gebieden, of psychologisch onderzoek dat inzicht biedt in menselijke drijfveren, omgang met stress en toename van verdraagzaamheid.

Er zitten dus ook heel wat speeches in die geschikt zijn voor jongeren. En het goede nieuws is dat al die uiteenzettingen nu gratis te volgen zien via de app van TED. Een aantal werden reeds voorzien van Nederlandse ondertitels. Zit je een tiental minuutjes op de bus of is je leerkracht wat vroeger klaar met de leerstof, kan je de TED-app zelfs vragen een lezing voor jou uit te kiezen die net lang genoeg is en bovendien een onderwerp dat je zelf hebt gekozen, behandelt.
Probeer de app zeker eens uit. Want het gaat alleen maar om ‘ideas worth spreading’! Downloaden via deze link in de appstore.