Heil Chrysostomos!

Eerste Chrysostomos voor Atheneum Bree

Voor de 6dejaars van het Atheneum in Bree volgt er nog een spannende maand. Geheel volgens de traditie van Chrysostomus zullen ze vieren dat er nog slechts 100 dagen vóór het einde van het schooljaar resten. De dag vindt plaats op 30 januari en zal gevuld zijn met tal van activiteiten, niet alleen voor de zesdejaars maar ook voor de andere leerlingen en zelfs de leerkrachten. Maar wat deze Chrysostomos zo speciaal maakt voor de school is het feit dat ze het voor het eerst mogen vieren.

30 januari 2015 wordt een dag die het gemeenschapsonderwijs van Bree zich nog lang zal herinneren. Waarom de school deze traditionele dag nooit eerder op de agenda plaatste heeft een simpele verklaring: er bestaat namelijk pas een derde graad sinds het schooljaar 2013-2014. Daarvoor konden de leerlingen er tot het vierde middelbaar les volgen waarna ze in een andere school de derde graad moesten voltooien. De traditie van Chrysostomos, ook wel het feest van de 100 dagen genoemd kan verschillende invullingen hebben. De dag staat in het teken van de laatstejaars secundair onderwijs, die de 100 laatste dagen van hun schoolcarrière vieren. De dag, georganiseerd voor maar ook door de zesdejaars, is dan ook een belangrijk moment op hun tijdlijn. “We hebben sinds september al veel vergaderd, geld ingezameld en plannen uitgedokterd,” vertelt één van de 17-jarigen. “Maar dat is het allemaal waard, deze dag moet een dag worden om nooit meer te vergeten!”

Maar wat er dan precies zal gebeuren die dag? Dat is voor iedereen, behalve de laatstejaars zelf, een raadsel.

Untitled