Mag ik je vriendje zijn?

We werkten al rond dit thema gedurende een hele projectdag. En vanavond presenteert het programma Koppen een ‘eye-openener’ van formaat rond hetzelfde thema.

Koppen gaat aan de slag met het experiment van het Sint-Lutgardisinstituut in Mol. De school maakt op Facebook een vals profiel aan, dat van een 13- jarige jongen. Die stuurt vriendschapsverzoeken naar de leerlingen van de eerste graad, de favoriete doelgroep van groomers. De school kiest bewust voor dit experiment en geen lesje ‘ex cathedra’ over de gevaren van sociale media, want zo is de impact veel groter. Op zijn minst een verrassende didactische aanpak. De school heeft dan ook negatieve ervaringen gehad met Facebook in het verleden…

Phara de Aguirre neemt het valse profiel van de 13-jarige jongen over en chat 9 dagen lang met leerlingen. Verrassend hoe snel ze adressen, telefoonnummers en persoonlijke informatie krijgt van 13- en 14- jarige meisjes. Met toestemming van hun ouders probeert ze ook een afspraakje te versieren met enkele leerlingen. Komen ze? En beseffen ze wie er had kunnen staan?

Koppen, met Phara Di Aguirre, vanavond om 21:30u op één.