Moeten alle leerlingen hetzelfde examen krijgen?

Antwerpse academici willen gestandaardiseerde toetsen voor Vlaanderen. Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits wil ze ook invoeren. Stan Bouts uit 6WW geeft zijn mening…

Mijn mening is een beetje gemixt over  dit onderwerp, enerzijds vind ik het een goed idee maar langs de andere kant ook een slecht idee.  Ik vind dat leerlingen zich optimaal moeten kunnen ontwikkelen en ik vraag me af of dit kan met gestandaardiseerde toetsen, omdat ze dan moeten voldoen aan richtlijnen die hun zijn opgedragen. Het is beter dat leerkrachten zelf de toetsen en examens maken.

toetsen

Het hoort ook de leerkracht te zijn die kiest op welke manier hij zijn leerlingen evalueert, de leerkracht weet hoe goed de leerlingen de leerstof begrijpen en kunnen. Als sommige leerlingen minder sterk zijn in een specifiek gedeelte van de leerstof, kan de leerkracht hier rekening mee houden. Hierdoor kunnen de leerlingen toch nog de doelstellingen behalen en slagen op het examen. Op deze manier worden ze naar mijn mening toch eerlijk en objectief beoordeeld.

Gestandaardiseerde toetsen zijn een goed idee als ze goed toegepast worden

De invoering van gestandaardiseerde toetsen heeft ook wel voordelen voor leerlingen en leerkrachten: alle leerlingen die afstuderen in dezelfde richting hebben ongeveer dezelfde kennis als ze starten in het hoger onderwijs. Elk jaar moet er ook maar één examen gemaakt worden wat het heel wat makkelijker maakt voor de leerkrachten.

In onze buurlanden worden deze algemene toetsen soms al toegepast, hier werken deze goed dus het zal wel degelijk zijn voordelen hebben. Gestandaardiseerde toetsen zijn een goed idee als ze goed toegepast worden.

Omdat dit zo goed werkt wil Hilde Crevits deze vanaf eind volgend schooljaar invoeren in elke lagere school. Deze scholen moeten dan voor minstens twee vakken gestandaardiseerde toetsen afnemen.

Stan Bouts, leerling 6WW GO! Atheneum Bree