Studiekeuze in tijden van digitale transitie

Het koppelen van je persoonlijkheid, interesses, competenties, je toekomstige beroep aan mogelijke studiekeuzes, is makkelijker gezegd dan gedaan. Om ons te begeleiden in deze keuze kwam de heer Dirk Peeters van de Universiteit Hasselt naar onze school.

Alle leerlingen van de 3de graad zijn al druk bezig met de grootste beslissing die ze moeten maken in hun leven. Maar houden we wel rekening met wat de gevolgen zijn als de maatschappij digitaal (r)evolutie doormaakt? Meneer Peeters informeerde ons aan de hand van leuke interactieve spelletjes en vertelt hoe hij denkt dat de maatschappij zal veranderen.

Bij het eerste spelletje speelden we een quiz. Aan de hand van allerlei foto’s moesten we binnen de minuut raden welke beroep/functie deze vrouw of man had. Na de vragenronden gingen we aan de hand van cijfers kijken wie wij het meesten herkende. Het was duidelijk dat het beroep van populaire mensen sneller herkend wordt dan het beroep van mensen die niet zo populair zijn maar wel een grote bijdrage geleverd hebben in onze samenleving.

Na deze interessante quiz vertelde hij evolutie van de maatschappij over de afgelopen 100 jaar. Hieruit blijkt dat de ontwikkeling van de computer een belangrijke rol speelt in deze evolutie: van computers zo groot als een klaslokaal tot nu zeer kleine, slimme computers.

Doordat de computers steeds slimmer en belangrijker worden, kunnen we verwachten dat er heel wat gaat veranderen in onze maatschappij, bijvoorbeeld de eerste zelfrijdende auto’s binnen drie à vier jaar om naar het werk te gaan. Deze auto’s zullen met elkaar afspreken hoe snel ze kunnen rijden en waar ze mogen rijden, daardoor zullen er ook geen stoplichten of verkeersborden meer nodig zijn.

Welke invloed gaan deze slimme computers hebben op sommige beroepen? Ze kunnen enkele taken van een dokter overnemen, een tolk zal ook niet meer nodig zijn omdat vertaalsites beter en beter worden, …. .

De digitale (r)evolutie zal een grote invloed uitoefenen op de beroepen van morgen en zal dus een grote impact hebben op onze studiekeuze. Een belangrijk item om mee te nemen in onze toekomstige studiekeuze.

Door Myrthe Grondelaers (6 WW)